
Museot ja näyttelyt
Museoihin on aina vapaa pääsy. Kesällä museot avoinna ennalta sovittuina aikoina, paikalla myös opas. Muulloin auki tarpeen mukaan. Katso tarkemmin museon kohdalta tiedot. Osa museoista ovat esteettömiä.
Henkilöautolla pääsee melko lähelle museoita. Alueella pysäköinti on ilmaista. Katso julkiset kulkuyhteydet esim. Liikenneyhteydet – Merikarvia
Museoissa vietetään avoimien ovien päivää sunnuntaina 2.7.2023 klo 10-14. Jokaisessa museossa on silloin opas paikan päällä. Tule tutustumaan mahdollisimman moneen!
Galleria Vanha Savu
Varvintie 13, Merikarvia
Merikarvian matkailuinfon puh.nro 044 7246 310
Galleria Vanha Savu toimii näyttely- ja konserttitilana meren rannalla Krookan satamassa, vain kilometrin päässä Merikarvian keskustasta. Galleria Vanha Savu on avoinna kesäisin klo 11-17. Maanantaisin ja juhannuksena ovet ovat kiinni. Taidenäyttelyihin on vapaa pääsy. Vanha Savu toimii myös matkailuinfona. Tilaan pääsee myös pyörätuolilla. wc löytyy. Kesän ohjelma löytyy mm. Galleria Vanha Savu | Merikarvia | Facebook tai Galleria Vanha Savu (@galleriavanhasavu) | Instagram
Rakennus on toiminut vuosina 1950-1964 Krookan satama-alueen suurimpana kalasavustamona. Päänäyttelytilassa oli alun perin isot kaukalot, missä kalat perattiin, suolattiin ja tikutettiin ennen savustamista. Rakennuksen alakerrassa vahdittiin hiillosta ja pidettiin tulta uuneissa. Edelleen savulta tuoksuvat kalansavustusuunit toimivat nykyään näyttelytilana ja uuneihin pääsee tutustumaan sisälle asti. Parhaimmillaan kaikki kolme uunia olivat savustamon käytössä. Kalasavustamossa oli myös konttori, jossa työntekijä teki paperitöitään ja vahti uunien lämpötiloja.

Kotiseutumuseo ja Hypnoosin salat -pakohuone
Kauppatie 42, Merikarvia
Tiedustelut: 044 7246 310
Kotiseutumuseo on entinen Kuvaskankaan lasitehtaan konttorirakennus. Museossa on neljä teemanäyttelyä: sekatavarakauppa, sahatyöläisen huone 1930-40 -luvuilta, elinkeinojen kuvausta sekä kansakoulunopettaja Ines Tommilan (1875-1959) elämästä kertova näyttely. Kotiseutumuseo on auki tilauksesta ryhmille. Museoon ei ole esteetön kulku, wc löytyy. Vapaa pääsy.
Museotalon pakohuone Hypnoosin salat on varattavissa etukäteen 2-6 hengen ryhmille. Pakohuone johdattaa arvoituksellisien pulmien avulla ryhmän syvälle merikarvialaisten, kummallisten henkilöhahmojen historiaan. Mikä on faktaa ja mikä fiktiota, vaivutteko hypnoosiin vai ratkaisetteko huoneen salaisuuden? Varaa pakohuone sivulta:https://kauppa.merikarvia.fi
Merikarvian Kotiseutumuseo
Kalastusmuseo
Palosaarentie 58, Merikarvia
Tiedustelut: 044 7246 310
Tiedätkö, millainen on hyljesuksi, seilipaatti tai lippo? Entä mitä ovat nelikot ja karvakkaat?
Kalastusmuseon pihapiiri rakennuksineen on sijoitettu leirintäalueelle kulkevan tien varteen, Krookanlahden rannalle. Kalastusmuseoalueella kävellessä voi palata vuosikymmeniä ajassa taaksepäin. Kalastusmuseossa on esillä kalapyynnin ja -käsittelyn, silakkapyttyjen valmistuksen ja veneiden rakentamisen historiaa. Rannalla on kunnostettu kalastajamökki ja savusauna. Rannasta aukeaa upea näkymä Krookanlahdelle ja kohti vierassatamaa.
Kalastusmuseo on avoinna 29.6-29.7.23 to – la klo 10-14

Pyttymakasiini
Antintie 8, Merikarvia
Tiedustelut: Jorma Rinne, 040 552 9149 tai
Merikarvian kunta 044 7246 333
Avoinna 28.6.-29.7.23 keskiviikkoisin klo 16-17.30 sekä perjantaisin ja lauantaisin klo 11-13. Paikalla on opas. Pyttymuseo on auki ryhmille myös etukäteen sovittaessa.
Museossa esitellään Arvo Eskon kala-astiatehtaan koko koneketju sekä muutamia muiden tehtaiden pelastuneita koneita. Merikarvialla on ollut erilaisten puuastioiden valmistusta niin kauan kuin kalastuselinkeino on tarvinnut astioita. Teollisessa mitassa astioita valmistettiin 1900-luvun alkupuoliskolla niin paljon ja niin monessa laitoksessa, että Merikarvia oli oikeastaan Pohjoismaiden keskus tällä alalla. Vasta muoviastiat ja elintarvikedirektiivit syrjäyttivät puun käytön kalojen kuljetuksessa ja säilönnässä.
Pyttymuseo on Merikarvia-seuran ylläpitämä museo, jossa on mahdollisuus tutustua kunnan kalastushistorian kannalta tärkeään kalapyttyjen valmistukseen. Museo sijaitsee päiväkodin ja koulun lähellä vanhassa viljamakasiinissa. Rakennus on osaa tärkeää historiaa leivän takaajana katovuosina. Tila on kaksikerroksinen, ei esteetöntä kulkumahdollisuutta.

Korsutupa ja perinnemuseo
Antintie 23, Merikarvia
Tiedustelut: Heikki Moilanen 040 5365 905
Hannu Salo 040 5960 475
Merikarvian kunta 044 7246 333
Merikarvian Korsutupa rakennettiin Veteraanipuistoon Merikarvianjoen rannalle vuonna 1998. Osittain maan alle rakennettu korsu välittää korutonta sota-ajan tunnelmaa. Korsumuseossa on esillä sodanaikaista esineistöä ja siellä voi järjestää erilaisia tilaisuuksia. Korsutupaan on esteetön pääsy ja sitä esitellään sopimuksesta. Ei pääsymaksua. Tilassa myös wc.
Perinnemuseo on toiminut aiemmin paloasemana. Se rakennettiin talvisotavuonna 1939 ja on kunnostettu Korsutuvan lisätilaksi. Perinnemuseossa voi tutustua vaikka Suomen pisimmän miehen Väinö Myllyrinteen näköispatsaaseen. Vapaa pääsy.
Korsutupa ja perinnemuseo on auki tilauksesta ryhmille. Esteetön pääsy pyörätuolilla.
Matilda Roslin-Kalliolan kirjailijakoti
Papintie 1, Merikarvia
Tiedustelut: 044 7246 310
Matilda Roslin-Kalliola (1837-1923) oli aikanaan laajalti tunnettu ja arvostettu kansankirjailija. Hänen tuotantoaan elävöittävät sukutunne ja voimakas isänmaanrakkaus. Sen takia hän pani alulle suuren adressin helmikuun manifestin jälkeen vuonna 1899. Hänen mökkinsä on säilytetty yhtenä harvoista suomalaisista kirjailijakodeista. Kirjailijakoti on auki tilauksesta ryhmille. Vapaa pääsy, esteellinen. Ei wc:tä
