2009 – Unkari

Samaa sukua,eri maata – suomalaisten nuorten tutkimusretki unkarilaisen nuoren nykypäivään ja menneisyyteen.

Merikarvian yläasteen ja lukion painopistealue on kansainvälisyys, ja kouluilla onkin pitkä historia kansainvälisten hankkeiden toteuttamisessa. Viime keväänä selviteltiin erilaisia mahdollisuuksia ja päädyimme tekemään hankkeen yhteistyössä I. Bela Gimnasium -nimisen oppilaitoksen kanssa. Kyseinen oppilaitos on Unkarissa Szcekzard nimisessä kaupungissa noin 170 kilometriä Budapestistä. Olemme hakeneet ja saaneet hankkeellemme rahoitusta OPH:sta ja lisäksi tähän kuuluu omavastuu. Hankkeeseen kuuluu yhteisiä tutkimusosioita, sähköpostilla tapahtuvaa yhteydenpitoa nuorten kesken ja tutkielmien tekoa Unkaria. Aiheet koskettelevat Unkarin ja Suomen nuorisoa, ruokaa ja kulttuuria.

Hankkeeseen osallistuu tämän hetkisen tiedon mukaan 17 yläasteen oppilasta, 26 lukion opiskelijaa sekä 5 opettajaa. Hankkeeseen liittyvissä projektitöissä opiskelijat tutustuvat monipuolisesti Unkarin nykypäivään ja historiaan, maan kulttuuriin ja elinkeinoihin, sekä Unkarin luontoon ja maantieteeseen. Hanke huipentuu toukokuun alkupäivinä 2009 Unkarinmatkaan, jonka aikana tutustutaan paikalliseen kulttuuriin ja vieraillaan ystävyyskoulussamme.

Sivulle päivitetään uusia artikkeleja ja blogimerkintöjä säännöllisesti sekä tietoa matkaohjelmastamme.

  • Hankkeen projektityöt on laitettu alulle ja niiden myötä valmistuu marraskuun lopulla myyntiin mm. kalenteri, jonka tuotolla osallistujien kuluja matkan aikana katetaan. Päivitys: Kalenterit tulivat myyntiin jouluksi ja ne tulivat pääsääntöisesti jo loppuunmyydyksi vuodenvaihteeseen mennessä. Niitä on kuitenkin halukkaille vielä muutamia saatavilla.
  • Hankkeeseen liittyen järjestetään vanhemmille 21.3 lauantaina Unkari-päivä koululla. Tähän tilaisuuteen osallistuvat kaikki matkalle mukaan lähtevät. Sitä seuraava kouluviikko 25.-29.3 on koulun ruokala Kapyysissa Unkari-viikko, jolloin tutustutaan unkarilaisiin ruokiin.
  • Syysloman aikoihin myytiin hankkeen rahoittamiseksi myös WC ja käsipyyhepapereita. Lisää papereita tulee myyntiin vielä ennen hiihtolomaa.

MUISTAKAA JOKAINEN HANKKIA PASSI AJOISSA! Passia hankittaessa pitää mukana olla passikuvat ja molemmat huoltajat. Poliisin toimipiste, josta passin voi tilata, on avoinna Merikarvialla perjantaisin. Passin toimittaminen kestää noin viikon. Älä jätä viime tippaan!

Projektit

Projektityöt tehdään lukujärjestyksen ulkopuolella, joten pääosa työskentelystä tapahtuu itsenäisesti/parityönä kotona tai koululla. Töiden edistyessä pidetään kuitenkin koululla muutamia yhteisiä kokontumisia, joissa kaikkien on oltava paikalla!

Tutkimusprojekti

Kansainvälisyysprojektin yhtenä osana toteutettiin vertaileva kyselytutkimus. Tutkimuksen tavoitteena oli verrata suomalaisten ja unkarilaisten nuorten elämää. Projektiin osallistuvat lukion opiskelijat suunnittelivat ja laativat englanninkieliset kysymykset ja tietojen keruu toteutettiin tarkoitusta varten laaditulla web-kyselylomakkeella. Vastaaminen tapahtui netissä ja kyselyyn vastasi kaikkiaan 34 suomalaista ja 49 unkarilaista nuorta.

OSIO A: Tieto- ja viestintätekniikan käyttö


OSIO B: Vapaa-ajan vietto

OSIO C: Harrastukset

 

Blogi

27.4.2009:
On hienoa, että Unkari ja kesä häämöttävät lupaavasti edessäpäin, vain vähän ajan päästä! Sitä odotellessa voisikin hakea Unkarin valuuttaa pankista ja alkaa vähitellen pakkauspuuhiin. Unkarissa kiinnostavin vierailukohde voisi olla Budapest tai Balaton, ja niitten näkemistä sitten vain odottelemaan….
– Helinä

27.4.2009:
Matkaan ei ole enää montakaa päivää. Vähän jo on alkanut odottamaan. Huomenna pitää mennä ostamaan vähän vaatteita jne. Kuulemma Unkarissa on jo tosi lämmintä ja muutenkin hienoa ilmaa, toivottavasti olisi aurinkoista koko ensi viikon ajan! Huone jaot on ihan hyvät ja muutenkin matkan kohteet ja kaupungit vaikuttavat hienoilta. Lauantaita odottaen.
– Tuukka

27.4.2009:
Odotan matkaa innolla. Enää 6 päivää! On tullu juteltuu paljo unkarilaisten kanssa ja ihanaa ku ne huonejaot meni hyvi. En oo viel yhtää miettiny et mitä ottas mukaa, täytys varmaa alkaa jo kattelee. Toivottavasti matka menee hyvi ja on hieno sää ja lämmin.
– Päivi

27.4.2009:
Pääsin kurssille mukaan viime metreillä, joten nyt aika on mennyt tutkiessa minne sitä on lähdössä ja lukiessa muiden tekemiä tutkielmia Unkarista. Olen päässyt mukaan jokaiselle mahdolliselle matkalle ja toivon, että matkasta tulee yhtä onnistunut ja elämyksellinen kuin muista. Ja varmasti tuleekin!
– Miina

27.4.2009:
Muutamia päiviä on jäljellä ennen matkalle lähtöä. Kaikki paperit on myyty ja rahat vaihdettu forinteiksi. Seuraavaksi onkin tiedossa matkan mukavin osuus eli itse Unkariin matkustaminen. Toivottavasti siellä on lämmintä niin, että palaamme kaikki sieltä ruskettuneina kotiin. Matkalta en oikeastaan odota mitään muuta kuin kauniita maisemia ja hauskanpitoa.
– Minna

27.4.2009:
Odotan matkaa jo innolla, laukkukin on jo melkein valmiiksi pakattu. Nyt ei ole ollut paljoakaan hommia Unkari-hankkeen suhteen.. Rahat haettiin pankista ja olo tuntui aika rikkaalta kun oli monta tonnia unkarinrahaa lompakossa. Toivon että matkasta tulee hauska ja että oppisin jotain hyödyllistä reissun aikana. Olen myös erittäin innoissani siitä, että saan vihdoinkin nähdä uudet unkarilaiset ystäväni, joiden kanssa olen mesetellyt jo vaikka kuinka kauan. Ja onneksi Unkarissa on myös lämpimämpää kuin täällä!
– Kristiina

27.4.2009:
En ole vähään aikaan tehnyt mitään Unkari-projektiin liittyvää. Viimeksi myin vessapapereita ja kyllä niitä sitten olikin hankala saada myytyä. Nyt odottaa jo jännityksellä lähtöä ja matkalaukkukin on jo haettu valmiiksi (ja mietitty mitä vaatteita ottaa mukaan). Toivotaan vain, että kaikki sujuu hyvin ja sää on hyvä . :D
– Anna

24.4.2009:

Kesä ovella jo kolkuttaa,
ja Unkarinmatka päässä tolkuttaa.

Paprikoita saadaan pian maistaa,
ja unkarilaisia tuulia haistaa.

Onneksi on paperit jo myyty,
ettei tule hirmuinen syyhy.

Minne mahdetaan Unkarissa mennä,
Emme tiedä, ellemme sinne lennä.

Monta on matkaan lähtijää,
matkasta pois silti muutama jää.

He jäävät rannalle ruikuttamaan,
kuin emut pää hiekassa uikuttamaan.

Innolla odotamme matkaa alkavaa,
tuleehan siitä svengaavaa!

Kuten runostakin huomaa, haluamme jo Unkariin.
Näihin riimeihin, näihin tunnelmiin!

– Jenni ja Hanna

24.4.2009:
Jee! Nyt on kaikki projektiin liittyvät työt hoidettu ja on enää 8 yötä Unkariin lähtöön. Hieman jännittää niin kuin aina ulkomaille mennessä. Kohta täytyy alkaa pakkailemaan tavaroita. Eilen saatiin tietää huonejaot varmuudella ja tänään aion hakea Unkarin forinttit pankista. Niitä tulee kuulemma kauhea kasa:)
– Meri

24.4.2009:
Unkarinmatkaan on enää pari viikkoa ja melkolailla kaikki asiat on saatu hoidettua loppusuoralle. Matkan ohjelma on saatu suunniteltua mutta tulee melko varmasti vielä muuttumaan.
– Lauri

24.4.2009:
Se on nyt sitten viikko jäljellä. Meilailu on ollut aika tiivistä unkarilaisten kanssa. Puhelinnumeroitakin on pyydetty vaihtoon :D Pankissakin odottaisi parikymmentätuhatta forinttia vaihtamistaan. Huonejako meni hyvin,sillä parhaiden kavereiden kanssa samoihin hotellihuoneisiin päästiin. Innolla odotetaan ensi perjantaita.
– Tuomas

24.4.2009:
Unkarin matka häämöttää, loputkin paperit on saatu myytyä. Rahatkin kävin vaihtamassa. Eipä ole ennen ollut kymppitonnin seteleitä lompakossa. :D Pian pääsee Unkariin lämpimään. Lentomatka tosin vähän jännittää.
– Kati

24.4.2009:
On kiva lähteä Unkariin viikon kuluttua. Pääsen näkemään minkälaista siellä on ja onhan tätä matkaa odoteltu jo jonkin aikaa. Mutta minä uskon että matkasta tulee mukava ja virkistävä reissu.
– Markus

24.4.2009:
Olemme lähdössä Unkariin noin viikon kuluttua. Suurin osa järjestelyistä on jo hoidettu ja pian joutuu pakkaamaan. Kuuleman mukaan pääsemme yöpymään kolmessa eri majoituspaikassa ja odotukset reissulle ovat kohtuullisen suuret.
– Unto

24.4.2009:
Matkasta tulee varmasti mukava ja hauska. Olen jo ehtinyt tutustua unkarilaiseen metallimusiikkikulttuuriin. Unkari on kuuluisa erityisesti musiikki- ja ruokakulttuuristaan. Ensivaikutelma Unkarista on hyvä. Toivottavasti säät ovat myös hienot…
– Ilkka

24.4.2009:
Unkarin matkaa odotellessa…
No, onneksi on vain enää muutama päivä jäljellä kunnes matkamme toteutuu ja lennämme Unkariin… Projektiin liittyvät työt ovat hoidettu ja jäljellä on enää vain valuutan vaihto eurosta unkarin forintiksi… Matkaa odotan jo innolla ja Unkarin kulttuuriin tutustumista.
– Juho

24.4.2009:
Enää reilu viikko ja me lähdetään Unkariin. Toivottavasti tulee kiva reissu. Hauska päästä näkemään millainen paikka Unkari on.
– Kristiina

24.4.2009:
Enää reilu viikko lähtöön… Jotenkin tuntuu vähän oudolta, kun sillon joskus syksyllä kun projektiin ilmottauduttiin, ajateltiin että se matka on edessä vasta siellä jossain kaukaisuudessa mutta tässä sitä nyt ollaan. Kaikki paperit ja kalenteritkin tuli myytyä helposti vaikka alussa vähän epäilyttikin, ja vaikka kaikki projekteihin jo aikasemmin osallistuneet pelottelikin että töitä on kauheesti, niin eipä tässä niitäkään loppujen lopuksi pahemmin ollut ja niistä selvittiin. Innolla tässä nyt sitte odotellaa lähtöä…
– Tommi

24.4.2009:
Jees… Tätä on jo odotettukki: Unkarin matka. Työtä on tehtykki mm. myyty vessapaperia, lauleskeltu joululauluja ruokakaupassa ja myyty kalentereita. Omavastuu rahatki saatiin vanhemmilta, jotka haluavat tukea nuorten matkailua maailmalla. Matka kyllä jännittää hieman. Tämä on ensimmäinen kerta, kun matkaan ulkomaille ja vieläpä lentokoneella. Täytyy toivoa, että selviämme matkasta hengissä takaisin asti ;) . Unkari tulee olemaan varmaan todella mielenkiintoinen paikka. Järjettömän paprikan käytön lisäksi rahan heikko arvo on kyllä ihmetyttäny minua. Tuntuu hullulta, että kruisailen ympäri Unkaria tonneja taskut täynnä. Enkä ihmettele, että tuntuu hullulta, jos yksi euro vastaa 294 forinttia. Kuinkahan paljon mahtaa yksi maitopurkkikin maksaa Unkarissa :) Olen opetellut jo valmiiksi muutaman unkarilaisen sanan erään unkarilaisen yhteyshenkilön opetuksella.
– Tuukka

24.4.2009:
Lähenee…!
Reilu viikko nii ollaan Unkarissa. Ei yhtää tunnu siltä viel. Tässä parin viikon aikana ollaan järjestelty noita käytännön juttuja matkaa varten. Rahan vaihtoo ja passit koululle viety :) Kyllä kai sitä pian alkaa vähä jännittää toi matka, mut ei ainakaa vielä.
– Petra

24.4.2009:
Terve!
Tässä kun on jo Huhtikuun 24. päivä niin alkaa jo hieman olemaan täpinöissään kun on enää n. viikko aikaa matkaan. Pitääkin alkaa tässä katselemaan että onko passi ja hammasharja tallella, että voi ne sitten pakata nopeasti mukaan eikä tarvitse viimeisenä iltana niitä etsiä. Pitää vissiin ruveta etsimään kaapin kätköistä jotain kesäisempiä vaatteita kun tässä on seuraillut unkarin säätietoja niin on huomannut, että siellä on ihan kesäisiä lämpötiloja noin suomen mittakaavassa.
– Sami

23.4.2009:
Enää reilu viikko matkaan! Puolenvuoden työrupeaman jälkeen on aika projektin huipennuksen, Unkarin matkan. Kaikki ovat innoissaan matkasta ja ilmapiiri tuntuu olevan odottavan jännittynyt. Meilinvaihto on unkarilaisten kanssa hieman hiipunut, mutta toivottavasti he yhtä odottavaisia tapaamisestamme kuin me heidän.
– Toni

23.4.2009:
No niin nyt on enää hieman yli viikko aikaa lähtöön. Paljon on jo tehty. Huonekaverit on päätetty ja ohjelmakin alkaa olla valmis. 100 euroakin on jo vaihtunut 28 000 forintiksi ? Vanhempainiltakin on tästä asiasta pidetty. Siellä saimme Kuulla Unkarilaista musiikkia ja maistella unkarilaisia ruokia. Projektin varmaankin hauskin osuus, matka, on kuitenkin vielä edessä. Joten sitä odotellessa…
– Heini

23.4.2009:
Heissulivei!
Tänään meille kerrottiin, että passit täytyy tuoda huomiseks kouluu, joten matkalle lähtö alkaa olla lähellä. Täytyis vielä tehdä jotain hankintoja matkaa varten muun muassa ostaa kesävaatteita, koska keski- Euroopassa on huomattavasti lämpimämpää ku täällä. Odotan matkaa innolla ja niin tuntuu odottavan unkarilaisetkin. Juttelin eilen nimittäin unkarilaisen tytön kanssa eilen mesessä ja hän aikoo ehkä tulla jo Budapestiin kattomaan meitä kaverinsa kanssa.
– Veera

23.4.2009:
Terve,
Noin viikko aikaa matkaan, olen aivan innoissani! Kävin eilen hakemassa unkarin forintteja pankista. Vaihdoin unkarilaisen ystäväni kanssa puhelinnumeroita sillä hän meinaa tulla Budapestiin silloin kun olemme siellä, ja ajattelimme tavata jos on aikaa. Vielä täytyy käydä ostamassa joitakin juttuja ennen matkaan, mutta muuten kaikki on aikalailla valmista.
– Sini

23.4.2009:
Heippa,
Pikkuhiljaa matka jo lähestyy ja alkaa vähän jännittää. Tekisi mieli pakata laukut jo, mutta täytyy vielä käydä kaupassa ostamassa kaikenlaisia tarvikkeita. Huomenna pitää muistaa tuoda passi ja tänään voisi myös käydä pankista hakemassa matkarahat. Muutama päivä sitten katselin vuoden 2007 Itävalta-reissun kuvia ja muistelin kuinka hauskaa siellä oli, joten kyllä tästäkin reissusta tulee varmaan hieno.
– Marianne

23.1.2009:
Terve vaan!
Yli kolme kuukautta tarvii vielä odotella ennen ku lähdetää Unkariin. Tähän mennessä ollaanki kokoonnuttu vielä varsin vähän ennen kun alkaaki kauheet suunnittelut joka viikolla. Myyty ollaanki jo jonku verran, kalentereita ja vessapapereita mutta niitäkin tulee vielä lisää. Ja noitten lisäksi oltiin tekemässä inventaariota S-Marketissa. Eipä kai tässä muuta olla tehty vielä tähän mennessä, muuta kuin ysiläiset omat esitelmänsä syksyn aikana jostain Unkarin aiheesta, joista kai munkin luettavissa jossain vaiheessa näillä sivuilla. Kaiken kaikkiaan kumminkin hienoo että päästiin mukaan projektiin ja kevään kulumista odotellaan!
– Tommi

23.1.2009:
Unkarin matkaa odotellessa…
Eletään jo pitkällä tammikuussa. Töitä projektin eteen on tehty vuoden 2008 puolella. Vessapapereita on myyty, S-marketissa oltiin tekemässä inventaariota ja viimeisimpänä myimme lukion kakkosluokkalaisten tekemiä kalentereja joista saadut rahat viimeviikolla palautin. Tänä vuonna meitä odottaa ilmeisesti vielä ainakin paperin myymistä, eiköhän siitä selvitä. Itse matkaanhan ei aikaa ole enään kuin reilu kolme kuukautta, johon ei kauaa aikaa mene jos se vain kuluu yhtä nopeaan mitä syyslukukausi kului. Projekti työ jota Jannen kanssa teen on vielä vähän vaiheessa, mutta eiköhän sekin pian valmistu.
– Tuukka

21.1.2009:
Oon myynyt vessapaperit ja kalenterit jo aikoja sitten ja teen projektityötä Unkarin yöelämästä Lindan kanssa. Mulla on muutama mesekaveri Unkarista, mutta yhden kanssa juttelen eniten. Barna kertoo mulle aika paljo Unkarilaisesta yöelämästä kun itse tykkää sitä elellä : D Pian tulee uudet vessapaperit myytäväksi ja ne menee luultavasti yhtä hyvin kaupaksi kuin edellisetkin. Odotan matkaa jo innolla : )
– Päivi

21.1.2009:
Kävin Unkarissa syksyllä 2007. Se on ihan hieno maa mutta syksy ei ole paras aika käydä. Keväällä on värikkäämpää ja lämpimämpää. Olin Budapestissä koko ajan enkä käynyt muualla esim. maaseudulla. On tosi kiva lähteä matkalle niin näkee maata vähän eripaikoista. Itse ei tule varmaan lähettyä enää käymään siellä, koska ei se niin kiehtova maa ole, mutta onhan se kuitenkin hieno päästä jonnekin ulkomaille.
– Kristiina

21.1.2009:
Ensimmäiset erät WC-paperia on myyty aikoja sitten, kalenterit myös. Toinen erä paperia tulee ilmeisesti tän kuun lopussa. Niitä sitten myymään. Unkari projekti työtäni teen Matleenan ja Jutan kanssa. Matleenan kanssa kirjoitan yhdessä Unkarin kulttuurista. Se työ ei ole pahemmin edistynyt, mutta tän kuun aikana varmasti. Olen kirjoittanut sähköpostia jo jonkin aikaa unkarilaisen tytön “Bernin” kanssa. Hän vaikuttaa tosi mukavalta ja vaikuttaa olevan tosi innoissaan meidän matkasta :) odotan matkaa myös innolla !
– Petra

21.1.2009:
On mielenkiintoista mennä Unkariin koska sinne ei muuten ehkä tukisi mentyä. Unkari-projektin hyväksi en ole tehnyt mitään tällä viikolla, paitsi tämän blogin. Reaali työ on jo aikoja sitten tehty ja ehkä paperiakin aletaan taas kohta myymään varmaan.
– Meri

21.1.2009:
Moi! Ollaan lähetelty paljon sähköpostia unkarilaisen Zsófin kanssa. Hän vaikuttaa tosi mukavalta. On ollut hauskaa kirjotella, ollaan jo sovittu että hän tulee tänne käymään vielä joskus. Toivottavasti nähtäisiin Unkarissa! Toukokuuta odotellessa : )
– Kristiina

20.1.2009:
Matkaan ei taida ollakaan enää kuin muutama kuukausi. Aika on rientänyt todella nopeasti ja rahaakin on kerätty varmaan suurin osa siitä määrästä mitä tarvitaan. Kalenterit meni sukulaisille ja samaten paperitkin. Pitäisi vielä tehdä loppuun työ unkarilaisesta kulttuurista, mutta eiköhän se sieltä piakkoin ilmesty. Odotan matkaa jonkin verran, mutta kyllä se todellinen odotus sitten alkaa paria viikkoa ennen ellei päivää ennen. Vielä on tulossa vessa- ja talouspaperia myyntiin eli pitää vielä sen verran jaksaa myydä tavaraa jotta saamme jotain syötäväksemmekin siellä unkarissa.
– Janne

20.1.2009:
Hei! Olen päässyt projektityöni kanssa hyvään alkuun ja eiköhän se ala pikkuhiljaa valmistua. Neljän kuukauden päästään lähtemään matkaan. Eipäs tässä sitten paljon muuta ole projektia ajatellen tehnyt, viime vuoden puolella saatiin paperit ja kalenterin myytyä, uutta paperisatsia odotellen.
– Jenni

20.1.2009:
Olemme lähettäneet sähköpostia yhteiselle sähköpostikaverillemme (joka ei enää vastannut kun lähetettiin kuvat :D). Keskustelu on sitten jatkunut enimmäkseen mesessä, eikä sähköpostit enää vaihdu oikeastaan lainkaan. Lähetimme sähköpostin kahteenkin kertaan mutta hän ei kuulemma saanut vastausta ollenkaan. Olemme projektin hyväksi myyneet vessa- ja käsipaperia, sekä 13 kpl lukion kakkosluokkalaisten tekemiä kalentereita. Lisäksi olemme olleet S-marketissa laulamassa joululauluja kaksi tuntia. Projektityökin on jo hyvällä mallilla. Myymme vielä toisen satsin papereita keväämmällä.
– Kati ja Laura

20.1.2009:
Viime aikoina on ollut melko hiljaista Unkari-projektin tiimoilta. Olemme kirjoitelleet sähköpostikaveriemme kanssa ja aloittaneet projektityön ryhmissä. Joulukuussa oli inventaario S-marketissa ja osa oli myös pakkaamassa ennen joulua siellä. Kalentereita piti myydä 13kpl ja aika hyvin niitä myytiinkin. Matkaan lähdetään 2.5 eli siihen on vielä kolme ja puoli kuukautta. Syksyllä myytiin vessapaperia ja myydään kai vielä toisen kerran. Näkemiin!
– Minna ja Hanna

20.1.2009:
Sain vihdoin viimein kerättyä kalenterirahat ja palautin ne tänään koululle. :) Teen Petran kanssa yhdessä kirjoitelmaa Unkarin kulttuurista, mutta se ei ole viime aikoina kummemmin edistynyt. Kuulemma toinen erä paperia olisi tulossa myytäväksi ja siinä taas riittää hetkeksi tekemistä kaupata ne. Balazs niminen poika alkoi jutella mesessä joku aika sitten ja vaikuttaa todella mukavalta. En malta odottaa itse matkaa!
– Matleena

15.1.2009:
Olen tehnyt Krissen kanssa Unkari-työtä ahkerasti. Jaoimme tehtävät, joita sitten olemme tehneet kotona, koska siten on helpompaa. Viimeksi myimme vessapapereita ja kalentereita ja kyllä niissä kova myyminen olikin.. Sähköpostikaverin kanssa on tullut myös juteltua pari kertaa..
– Anna

15.1.2009:
Olemme tehneet ahkerasti parini Annan kanssa projektityötämme, ei muuten mitään uutta länsirintamalle. Ensimmäinen satsi papereita on myyty aikapäiviä sitten ja toinen lasti on tulossa kohta.. Almanakatkin on kaupusteltu ja kyllä siinä tulikin koko Merikarvia niitä myydessä kierrettyä. Olen myös päivittäin aktiivisesti yhteydessä uusiin unkarilaisiin ystäviini ja mielestäni he vaikuttavat tosi innostuneilta tulostamme =)
– Kristiina

14.1.2009:
Olen nyt noin kuukauden ajan jutellut englanniksi uuden unkarilaisen ystäväni kanssa mesessä ja lähettämällä sähköpostia. Minulle on selvinnyt miten unkarilaiset nuoret viettävät vapaa-aikaansa ja millaista koulun käyntiä siellä on. On kiva päästä pian tutustumaan heidän elämäänsä aivan paikan päälle. Myimme myös jokainen 13 itse tekemäämme kalenteria, eikä itselleni ainakaan niiden myyminen tuottanut ongelmia vaan ne menivät kaupaksi melko helposti. Nyt vain odotellaan, että päästään matkaan…
– Sini

14.1.2009:
Loppujen lopuksi erot meidän ja Unkarilaisten nuorten välillä on melko pienet. He käyvät discossa ja viettävät iltaa lähes saman lailla kun me sekä surffaavat netissä jne. Ainakaan yhtäkkiseltään heidän tapansa ja mietteensä tuntuvat ihmeenkin samalta, kuin suomalaisten nuorten. Ainakaan itseäni ei haitannut, että täytyi myydä 13 kalenteria päästäkseen reissuun mukaan, sekä tehdä muutamia muita myyntihommia. Odotan innolla reissua, jotta voimme tutustua paikalliseen ruokaan, kulttuuriin ja ihmisiin.
– Matti

14.1.2009:
Moroo! Unkari projekti on täydel tohinalla käynnis. Rahaa on kerätty vissiinki aika paljon, tai sitte ei..? En mä tiedä. Kuitenki kaikennäköstä on aikaan saatu, kuten vaikka vessa- ja talouspaperia on myyty, kaupas on jotku käyny laulamas, jotku on taas käyny inventaarios ja mä oon ollu pakkaamas ostoksia S-marketis aatonaattona. Kalenteri on saatu kans kasattuu ja jonka kannes mun kuva komeilee… Kannattaa katsoa! Toivottavasti tulee hauska reissu ettei työt mee vallan hukkaa.
– Kalle “Kapu”

14.1.2009:
Projekti alkoi vessa- ja talouspaperien myynnillä, jotka menivätkin nopeasti kaupaksi. Toiset kertoivat saaneensa sähköposteja Unkarilaisilta, mutta itse en ole saanut. Teimme myös kalenterit ja kauppasimme niitä ahkerasti joulukuussa. Jouluaatonaattona kävimme pussittamassa ruokaostoksia s-marketissa. Seuraavaksi sitten odotellaan uutta vessa- ja talouspaperilastia.
– Marianne

13.1.2009:
Kun lähdin mukaan projektiin en niinkään ajatellut maata, Unkaria. Pääasia oli vaan päästä mukaan matkalle. Nyt kun olen tehnyt projektityön unkarin kielestä olen alkanut kiinnostua myös itse maasta. Unkarin kielihän on suomen sukulaiskieli, vaikka se onkin paljon kaukaisempi kuin esim. viro, se on silti sukulaiskieli. On hienoa päästä tuohon maahan ja katsoa millaista elämä siellä on. Toivon näkeväni matkalla edes hieman tavallisten unkarilaisten elämää. Olisi mielenkiintoista tutustua näihin ihmisiin. Unkari on myös maa johon en itse välttämättä lähtisi, siksi onkin hieno lähteä sinne. Toivottavasti reissu onnistuu ja saan sieltä hienoja uusia kokemuksia.
– Heini

13.1.2009:
TERVE! Sain sähköposti viestin Unkarilaiselta Zsoldos Csaba nimiseltä pojalta. Olen käynyt hänen kanssaan jonkin verran keskustelua sähköpostitse kaiken näköisistä asioista ja olen saanut hänestä muun muassa selville hänen musiikkimakunsa, Unkarissa suosittuja urheilulajeja ja sen että hän pelaa salibandyä. Hän on myös ilmeisesti hyvä tietokoneiden kanssa. Kaiken kaikkiaan hän vaikuttaa ihan kunnon kaverilta ja hänen kanssaan on ollut helppo keskustella.
– Sami

29.10.2008:
Kalenterin teko on alkanut oikein urakalla. Koulupäivät ovat venyneet jopa 3:lla tunnilla joten töitä on tehty. Välillä on hermoja raastettu oikein urakalla mutta paljon hauskaakin on mahtunut. onneksi kalenteri on kohta valmis :)
– Tuomas

21.10.2008:
Kävin kuvaamassa ja haastattelemassa parini Sinin kanssa Hirvikosken tilalla ja Koivuniemenherrassa kalenterihanketta varten. Saimme kerättyä paljon materiaalia ja saimme maistaakin sienipiirasta Hirvikoskessa, sekä tutustuimme makkarantekoon Koivuniemessä.
– Laura

21.10.2008:
Olin viime viikolla haastattelemassa Aino Itäkylää Vanhassa-Heikkilässä tulevaa kalenteriprojektia varten. Haastattelu meni hyvin, tietoa talon ruuasta saatiin paljon ja muutama kuvakin tuli otettua. Sää ei valitettavasti suosinut, sillä satoi kaatamalla vettä eikä ulkopuolelta otetuista kuvista tullut oikeastaan mitään. Tällä viikolla olisi tarkoitus aloittaa kalenterinteko oikein urakalla.
– Toni

Matkaohjelma

Matka- ja majoitusjärjestelyt sekä bussikuljetukset on nyt sovittu ja matka toteutuu 2.-8.5.2009. Matkan aikana vietetään 3 päivää Budapestissä, pari päivää Balatonilla ja yksi päivä Szekzárdissa. Matkaohjelma on muilta osin vielä alustava, ja sitä päivitetään kunhan tarkka ohjelma aikatauluineen ja vierailukohteineen täsmentyy.

Lauantai 2.5 (Budapest)

Lähtö koulukeskuksen pihasta Merikarvialta klo 01:00

lento Helsinki 8:25 – Budapest 9:25 (Malev, Hungarian Airlines)

Siirtyminen Budapestin lentokentältä hostelliin, majoittuminen Hostel Domino) ruokailu

vierailu Unkarin Kansallismuseossa

myöhemmin iltapäivällä mahdollisuus myös ostosten tekoon kaupungilla, selvitetään liikkeiden aukioloajat.

paluu hostelliin viimeistään klo 22:00

Sunnuntai 3.5 (Budapest)

klo 8:00 herätys + aamutoimet

klo 9:00 aamiainen hostellin viereisessä ravintolassa

Tutustumista pääkaupunkiin (opastettu kiertoajelu Budapestissä, ruokailuun varataan aikaa n. 2h, tutustumista kaupunkiin kävellen)

paluu hostelliin klo 22:00

Maanantai 4.5 (Budapest)

klo 7:00 herätys + aamiainen

klo 8:00 lähtö bussilla Tonavan mutkaan, matkalla tutustuminen Esztergomin kirkkoon, Visegradin linnanraunioihin ja marsipaanimuseoon

ruokailu Szentendressä

klo 17:00- 18:00 venematka Tonavaa pitkin takaisin Budapestiin

paluu hostelliin bussilla rannasta

ostosmahdollisuus

klo 22:00 paluu hostelliin

Tiistai 5.5 (Siofók)

klo 8:00 herätys + aamutoimet

klo 9:00 aamiainen

lähtö kohti Balatonia (Siofokiin matkaa n. 70 km)

puolilta päivin perillä Siofokissa (majoittuminen hotelliin majoittuminen Siofókin kaupungissa (Hostel Ramona), uintimahdollisuus + ruokailu)

käynti uimarannalla

iltapäivällä klo 15:00 – 18:00 tutustumista Balatonin alueeseen (käydään mm. Keszthelyssä)

klo 18:00 takaisin Siofokissa

hotellissa klo 22:00

Keskiviikko 6.5 (Siofók)

klo 8:00 herätys ja aamiainen

klo 10:00 lähtö vierailulle Tihanyn luostariin (suomenkielinen opas). Samalla matkalla tutustumme sammuneeseen Badacsonyn tulivuoreen.

ruokailu Tihanyn alueella, jos löydämme sopivan paikan

paluu Siofokiin

rantaelämää, shoppailua

Tavaroiden pakkaus ja nukkumaan klo 22:00

Torstai 7.5 (Szekszárd)

klo 6:30 herätys

klo 7:00 aamiainen ja lähtö kohti Szekzárdia

klo 11:00 perillä, majoittuminen (Hostel Gemenc)

klo 12:00 tavataan Unkarilaisen yhteistyökoulun oppilaita ja henkilökuntaa, joiden kanssa kävellen pieni sightseeing kaupunkiin. Sen päätteeksi siirrytään koululle, missä saamme seurata opiskelijoiden meille valmistaman esityksen.

klo 18:00-21:00 yhteinen illanvietto ja ruokailu unkarilaisten opiskelijoiden ja opettajien kanssa.

Perjantai 8.5 (Szekszárd – Budapest – Merikarvia)

klo 07:00 herätys ja aamiainen

klo 08:00 siirtyminen koululle, aamupäivän vietämme koululla, jossa oppilaat ja opiskelijat jaetaan luokkiin. Valmistautukaa esittelemään Suomea englanniksi tai saksaksi!

klo 12:00 lounas

iltapäivällä noin klo 13:30 lähtö kohti Budapestiä

lentokentällä klo 16:30

lento Budapest 18:50 – Helsinki 22:10 (Malev, Hungarian Airlines)

bussikuljetus kotiin Merikarvialle, perillä koululla noin klo 03:30.