2012 Lontoo – Trafalgar

Merikarvian lukion ja yhteiskoulun lukuvuoden 2011-2012 kansainvälisyyshankkeena on laaja Lontooseen ja Oxfordiin suuntautuva ja koko lukuvuoden kestävä hanke. Mukana on 31 opiskelijaa Merikarvian lukiosta ja 8 oppilasta Merikarvian yhteiskoulusta. Ohjaajina toimivat rehtori Pasi Koski sekä lehtorit Sirpa Pigg-Aulamo ja Emilia Lauttamus lukiosta ja tuntiopettaja Mari Marttila-Tähkänen yhteiskoulusta.

Hankkeen huipentumana on yhteinen matka Lontooseen ja Oxfordiin keväällä 17.4.-22.4. Ohjelma on vielä joiltakin osin auki, mutta se sisältää mm. tutustumista Lontoon kulttuuriin ja nähtävyyksiin, jalkapallo-ottelun Fulham-Wigan, kenties musikaaliesityksen, tutustumisen Stonehengeen ja Oxfordin yliopistoon. Ohjelma tarkentuu kevään kuluessa.

Hankkeen varainhankintaa on tehty koko lukuvuosi ja se jatkuu edelleen. Osa rahoituksesta tulee koulujen budjeteista ja kunta vastaa sekä lentojen että majoitusten ja kuljetusten kustannuksista. Omavastuuosuus on 300 euroa.

Trafalgar Square. (Photo by David Iliff. License: CC-BY-SA 3.0)

Tapahtumia

Hankkeen varainhankintaa on tehty koko lukuvuosi ja se jatkuu edelleen. Oppilaat ja opiskelijat ovat olleet myymässä leivonnaisia ja muita tuotteita yrittäjämarkkinoilla, järjestäneet koiranäyttelyn eli Match shown, olleet soittamassa, laulamassa, inventoimassa sekä pakkaamassa joulun alla paikallisessa kaupassa, leiponeet vanhempainiltoihin, myyneet linnunpönttöjä, vessapaperia ja itse tekemäänsä jo legendaariseksi tullutta lukion kansainvälisyyshankkeen kalenteria.

Hankkeeseen osallistuvat järjestivät syksyllä koulun pihalla Match Show:n. (Kuva: Hanna Ikkeläjärvi)

Opiskeluprojektit

Trafalgar-projektin opinnot lukiossa

Lukuvuoden 2011-2012 kansainvälisyyskurssin opinnot liittyvät luonnollisesti englantilaiseen kulttuuriin, tällä kertaa erityisesti englantilaiseen kirjallisuuteen.

Opiskelijoiden kanssa on tutustuttu eri kirjallisuuden lajeja edustaviin kirjoihin: jokainen on lukenut valitsemansa teoksen, analysoinut teosta kirjallisesti ja esitellyt sen yhteisessä kirjallisuuskeskustelussa.

Erityisen pidettyjä kirjailijoita ovat olleet esim. Joanne Harris, J.R.R. Tolkien, Terry Pratchett ja Jack Higgins. Agatha Christien ja Jane Austenin teosten vastaanotossa on ollut vaihtelua, mutta jokainenhan meistä on omanlaisensa lukija – jokaisesta lukukokemuksesta saa silti itselleen jotakin, ja pääasia on, että lukee! Muutaman kirjailijan, William Shakespearen ja P.G. Wodehousen, elämään ja tuotantoon on yhdessä perehdytty mm. teoksista tehtyjen filmatisointien avulla.

Kokoontumisissa on sivuttu itse kirjallisuuden lisäksi myös englantilaista kulttuuria laajemminkin.

Matkaohjelma

Tiistai 17.4 (Merikarvia – Lontoo)

Matkamme alkaa Merikarvian lukion pihasta yöllä kello yhdeltä.

Lennämme British Airwaysin lennolla Heathrowin lentokentälle, matkaamme hotellille ja alamme tutustua kaupunkiin. Kohteina ovat Bayswaterin asuinalueemme, Queenswayn ostoskatu, Paddingtonin alue, Kensingtonin puisto, Buckinghamin palatsin tienoo ja ydinkeskustasta mm. Piccadilly Circus.

Keskiviikko 18.4 (Lontoo)

Keskiviikkona teemme kulttuurikävelyn Thamesjoen varrella: Westminsterin sillalta rantaa pitkin Millenium-sillan kautta St Paul´s Cathedraliin.

Katedraaliin tutustuttuamme matkaamme Covent Gardenin markkina-alueelle.

Illalla kävelymatkan kohteena on Kensingtonin puisto palatseineen.

Torstai 19.4 (Oxford)

Torstaina suuntaamme jo aamusta kohti Stonehengen muinaismuistokohdetta. Sieltä bussimatkamme jatkuu Oxfordin yliopistokaupunkiin, jossa pääsemme tutustumaan collegeista todennäköisesti kuuluisimpaan eli Christ Church -collegeen.

Perjantai 20.4 (Lontoo)

Museopäivä: Koko ryhmä viettää aamupäivän British Museumissa, jota varmaankin voisi kutsua kaikkien museoiden äidiksi.

Iltapäivällä opiskelijat tutustuvat oman valintansa mukaan joko Natural History Museumiin (eläintieteellinen museo) tai War Imperial Museumiin (sotamuseo). Trafalgar Square taidemuseoineen tullee viimeistään tänä päivänä tutuksi.

Lauantai 21.4 (Lontoo)

Lauantaiaamupäivänä on mahdollista tehdä ostoksia; aloittanemme Hamley´sin lelukaupasta…

Iltapäivällä meitä odottaa valioliigaottelu Fullham – Wigan, Fullhamin kotikentällä.

Illalla menemme kaikki yhdessä syömään Planet Hollywood -ravintolaan.

Sunnuntai 22.4 (Lontoo – Merikarvia)

Kotimatka alkaa. Hotellilta lähdemme kello 9.00. Suomea kohti lähdemme keskipäivän lennolla, ja illalla noin kello 22 bussimme kaartaa Merikarvian lukion pihaan.