Kuntayhteistyö

Merikarvian kunta on mukana monissa kuntayhteistyömalleissa. Puitelain mukaan yhteistoiminta-alueen tehtävät voidaan antaa – kuntalain mukaisesti – isäntäkunnan eli yhden kunnan hoidettavaksi. Tällöin tehtävien hoitamista varten perustetaan alueen kuntien yhteinen toimielin, joka voi olla lautakunta, johtokunta tai toimikunta. Mallista käytetään myös nimityksiä vastuukuntamalli, keskuskuntamalli tai yhteislautakunta.

Kunnat voivat tehdä myös sopimuksia tehtävien hoitamisesta yhteistoiminnassa. Kunnat voivat sopia, että tehtävä annetaan toisen kunnan hoidettavaksi yhden tai useamman kunnan puolesta. Sopimus voi koskea yhteisen viran perustamista, viranomaistehtävien hoitamista ostopalveluina tai yhteisen toimielimen asettamista.

Merikarvian kunnan yhteistyömallit

Porin kaupunki järjestää maaseutupalvelut Merikarvian kunnalle. Kankaanpään kaupunki puolestaan järjestää lomituspalvelut. Satakunnan alueen sote-palvelut tuottaa Satakunnan hyvinvointialue. Pohjois-Satakunnan peruspalvelukuntayhtymä (PoSa) järjestää ympäristöterveydenhuollon ja siihen kuuluvat eläinlääkäri- ja terveystarkastuspalvelut Merikarvian kunnalle