LIIKUNTAPALVELUT

Merikarvia tarjoaa monipuolisia liikuntapalveluita. Kunnassa panostetaan kuntalaisten ja matkailijoiden hyvinvointiin tarjoamalla runsaasti erilaisia liikuntamuotoja luonto-, sisä-, ulko- ja vesiliikunnassa.

 

Eetu Aaltonen

Hyvinvointipäällikkö

Puhelin

044 7246 327

Sähköposti

eetu.aaltonen@merikarvia.fi

Enni Aaltonen

Liikunnanohjaaja

Puhelin

044 7246 330

Sähköposti

enni.aaltonen@merikarvia.fi

AIKUISTEN ELINTAPAOHJAUS

Aikuisten elintapaohjaus

Liikkumattomuus, huono kunto ja ylipaino lisäävät merkittävästi riskiä sairastua muun muassa kakkostyypin diabetekseen, sekä sydän- ja verisuonisairauksiin. Liikkumattomuus voi johtaa myös ennenaikaiseen kuolemaan. Liikunnallisten elintapojen omaksuminen vaatii pitkäjänteistä työtä sekä usein myös ulkopuolista apua ja motivoijaa.

Merikarvian kunta tarjoaa maksutonta elintapaohjausta terveytensä kannalta liian vähän liikkuville kuntalaisilleen.

Elintapaohjaus asiakkuus kestää noin vuoden. Tänä aikana keskitytään pääasiassa liikuntaneuvontaan, käsitellään ravitsemustottumuksia ja unen vaikutusta arjessa jaksamiseen.

Elintapaohjaus aloitetaan lähtötasokartoituksella ja tutustumisella. Ensimmäiset viikot ja kuukaudet ovat yksilöohjausta, missä asiakkaan ja elintapaohjaajan yhteistyöllä yritetään löytää asiakkaalle muun muassa mieluisia liikuntatapoja ja arjen rytmiä.

Elintapaohjaajan tehtävänä on ohjata, neuvoa ja kannustaa asiakasta koko asiakkuuden ajan, sekä seurata edistymistä terveellisten elintapojen omaksumisessa.

Tavoitteena on, että asiakkuuden päätyttyä asiakas ei tarvitse enää yksilöllistä ohjausta ja on omaksunut terveelliset elintavat osaksi arkeaan.

Lisätietoja saat kunnan liikunnanohjaajalta.

 

 

Enni Aaltonen

Liikunnanohjaaja

Puhelin

044 7246 330

Sähköposti

enni.aaltonen@merikarvia.fi

LASTEN JA PERHEIDEN ELINTAPAOHJAUS

Lasten ja perheiden elintapaohjaus Merikarvialla

Tilastoiden mukaan 2-6-vuotiaista suomalaisista pojista noin 27% ja tytöistä noin 16% on ylipainoisia. Lapsen ylipainolla on suuri terveydellinen riski lapsen kasvun ja kehityksen kannalta. Tämän vuoksi lapsen ylipainon syihin tulee puuttua mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Yleisimmät syyt lapsen ylipainoon ovat perheen ruokailu- ja liikuntatottumukset, jolloin tuleekin tarkastella kokonaisuutena perheen arjentoimintaa ja -hallintaa.

Merikarvian kunta haluaa edistää lasten varhaisvuosien hyvinvointia tarjoamalla lapsille ja heidän perheilleen maksutonta elintapaohjausta. Elintapaohjauksen tavoitteena on luoda lapselle terveyden kannalta hyvät arjenrutiinit, jotka tukevat lapsen kasvua ja kehitystä. Elintapaohjaukseesa syvennytään pohtimaan muunmuossa lapsen ja perheen liikunta- ja ravitsemustottumuksia, ruutuaikaa, sekä lepoa. Ohjaus on yksilöllistä ja tavoitteena on löytää jokaiselle lapselle ja perheelle sopivat tavat edistää lapsen hyvinvointia ottamalla huomioon perheen elämäntilanne, sekä voimavarat.

Ohjaus aloitetaan tapaamisella yhteisesti lapsen ja huoltajan kanssa, jolloin tutustutaan ja kartoitetaan alkutilanne. Alussa laaditaan lapsen ja huoltajan kanssa yhteisesti tavoitteet, joilla pyritään saavuttamaan uusia rutiineja arkeen lapsen tahdin mukaisesti. Jatkossa tapaamiset voivat olla yhdessä perheen kanssa lapsen yksilötapaamisia esimerkiksi koulu tai hoitopäivän yhteydessä. Ohjauksen tapaamismäärät ja kesto muokkautuvat jokaisen lapsen ja perheen tilanteen, sekä tavotteiden mukaan. Elintapaohjausta pyritään pitämään lähitapaamisina, mutta myös etätapaamiset ovat mahdollisia tarpeen mukaan.

Elintapaohjauksessa muutoksia tehdään ilon kautta kuormittava liikaa perhettä. Muutosten saavuttaminen vaatii aikaa ja toistoja. Parhaimmassa tapauksessa lapsen elintapaohjauksesta hyötyy koko perhe.

Luodaan yhdessä lapsellesi mahdollisuus omaksua terveelliset elintavat!

Lisätietoja saat kunnan liikunnanohjaajalta.

 

Enni Aaltonen

Liikunnanohjaaja

Puhelin

044 7246 330

Sähköposti

enni.aaltonen@merikarvia.fi

AIKUISTEN OHJATUT LIIKUNTARYHMÄT

Merikarvian kunnassa on monipuoliset liikuntaharrastamisen mahdollisuudet. Aikuisten ohjattuja liikuntaryhmiä löytyy kunnan vapaa-aikatoimen, Merikarvia-Siikaisten kansalaisopiston, Satakunnan hyvinvointialueen, urheiluseurojen ja yksityisten toimijoiden järjestämänä laajasti erikohderyhmille ja eri lajeista kiinnostuneille.

Kaikki kunnan sisällä järjestettävät aikuisten ohjatut liikuntaryhmät on nyt koottuna yhteen lukkariin. Otathan huomioon, että ryhmien aikatuluihin saattaa tulla muutoksia ja aina ajantasaisimmat tiedot saat suoraan ryhmän järjestäjältä.

Halutessasi lisätä puuttuvan ryhmän liikuntalukkariin, voit ottaa yhteyttä kunnan liikunnanohjaajaan Enni Aaltonen, enni.aaltonen@merikarvia.fi, 0447246330.

 

 

 

VERKKOPUNTARI

Mikä on verkkopuntari?

Verkkopuntari on Satakunnan sydänpiirin kehittämä ohjelma pysyvien elintapamuutosten ja painonhallinnan tukemiseen. Pääteemat ovat ravitsemus, liikunta, voimavarat ja lepo.

Sinulla on käytössäsi vuoden ajan mm. verkkokurssin materiaali, omaseuranta, sekä liikunta- ja linkkivinkit.

Ohjelma alkaa 12 viikon ohjatulla vaiheella, jonka jälkeen alkaa ylläpitovaihe. Ohjatussa vaiheessa sinulla on mahdollisuus saada verkko-ohjausta elintapaoohjauksen ammattilaiselta.

Toiminta painottuu verkkoon, mutta voi sisältää sovitun määrän kasvokkain tapaamisia ohjaajasi kanssa.

Tarvitset internet-yhteyden ja laitteen (tietokone, tabletti tai puhelin), jolla osallistua.

Löydät lisätietoja verkkopuntarista alla olevasta linkistä

Verkkopuntari Merikarvialla

Merikarvialla alkaa 6.3.2023 ensimmäinen ryhmämuotoinen Verkkopuntari-ohjaus. Ryhmän ohjaajana toimii kunnan liikunnanohjaaja, joka on kouluttautunut verkkopuntariohjaajaksi. Ryhmään mahtuu 15 terveellisistä elintavoista ja painonhallinnasta kiinnostunutta henkilöä. Kevään aikana alkava ryhmäohjaus on maksuton merikarvialaisille. Ilmoittautuminen ryhmään tapahtuu täyttämällä omat yhteystiedot allaolevan linkin kautta.

Lisätiedot: Enni Aaltonen 0447246330, enni.aaltonen@merikarvia,fi. 

LIIKUNTAKAMPANJAT

LIIKKUEN LÄPI VUODEN KAMPANJAT

Merikarvian kunta on osana Liiku ry:n järjestämässä kolmen kampanjan kokonaisuudessa. Kokonaisuuteen kuuluu talviliikkuja, haastepyöräily ja syysliikkuja kampanjat.

Kampanjoilla kannustetaan kaiken ikäisiä ja tasoisia liikkujia liikkumaan ympäri vuoden. Merikarvia kuuluu alle 5000 asukkaan kuntarankingiin, jossa kisaillaan muita osallistuja kuntia vastaan.

Lisätietoja kampanjoista, sekä kuntarankingin löydät alla olevasta linkistä.

Syysliikkuja

Syksyn 2023 syysliikkuja kampanja starttaa syyskuun alussa 1.9. ja kestää marraskuun loppuun 30.11. saakka. Syysliikkuja-kampanjalla kannustetaan ja motivoidaan kaiken tasoisia liikkujia liikkumaan. Voit osallistua kampanjaan omien kilometritavotteiden mukaan.
Kampanjassa liikuntamuotoina ovat frisbeegolf, kävely, sauvakävely, pyöräily, maastopyöräily, melonta, retkeily rullahiihto/-luistelu, uinti ja suunnistus. Myös soveltava liikunta on huomioitu kampanjassa, joten kampanja sopii kaikille.
Syysliikkuja kampanjaan voit osallistua kirjaamalla kilometrisi kampanjan mobiilikirjausalustalle. Tutustu lisää syysliikkuja kampanjaan alla olevan linkin kautta.

Mobiilikirjauksen ohjeet löytyvät linkin kautta

 

UI ELÄMÄSI KUNTOON -KAMPANJAT

Merikarvian uimahalli on osana Uimaliiton järjestämiä Ui elämäsi kuntoon -kampanjoita. Kampanjat järjestetään vuonna 2023 maaliskuussa ja lokakuussa. Uimahallit kisaavat leikkimielisesti keskenään vesiliikuntaminuuteista ja uintimetreistä. Kampanjaan osallistuvat uimahallit jaetaan vuotuisen kävijämääränsä perusteella kolmeen sarjaan: pienet, keskisuuret ja suuret uimahallit. Vesiliikunnan harrastajat keräävät omat suorituksensa joko Ui Elämäsi Kuntoon -kännykkäsovellukseen tai paperiseen suorituskorttiin. Vaikka uimahalleissa suorituksia vertaillaankin innokkaasti, on kampanjan pääidea haastaa itsensä kasvattamaan uintiliikuntakuntoa ja kehittämään uintitekniikkaa.

Vuoden 2023 ensimmäinen kampanja ajankohta oli maaliskuussa, jolloin Merikarvia sijoittui hienosti pienten hallien uintikilometrien ja kävijämäärään suhteuttettujen osallistujien kategorioissa ensimmäiseksi. Pidetään sijoitus samana myös syksyn kampanjassa. Syyskauden kampanja aika on 1.-31.10.2023.

Alta löytyvän linkin kautta pääset tutustumaan lisää Ui elämäsi kuntoon! kampanjoihin.

Linkin kautta pääset tutustumaan mobiilikirjausohjeisiin

LASTEN JA NUORTEN LIIKUNTA

Uimakoulut

Vapaa-aikakeskus Rysällä sijaitsevassa Merikarvian uimahallissa järjestetään kesällä koulujen loputtua lastenuimakoulut. Kesän 2023 uimakoulut sijoittuvat viikoille 23, 24 ja 25. Löydät uimakoulujen aikataulut, hinnat ja ilmoittautumisohjeet alla olevan linkin kautta.

Uimakoulujen vaatimustasot:

Alkeisuimakoulut:
– ei vaatimuksia
– suunnattu noin 4-7-vuotiaille

Alkeisjatkouimakoulut:
– uskaltaa sukeltaa
– osaa jo kellua
– osaa jo hieman myyrä- ja alkeisselkäuintia
– uskaltaa jo isonaltaan matalaan päähän

Tekniikkauimakoulut:
– 50 metrin yhtäjaksoinen uinti
– valmius harjoitella eri uintilajien tekniikoita
– valmius suorittaa uintimerkkejä