Terve ruoka -messut Satakunnan sykähdyttävin hanke

Voimakasta Leader-toimintaa 25 vuotta -kilpailussa palkittiin 26 sykähdyttävintä hanketta Satakunnan Leader-ryhmien alueelta.

Leader-toiminta Satakunnassa täyttää tänä vuonna 25 vuotta! Samalla päättyy myös EU-ohjelmakausi 2014-2022. Juhlan kunniaksi Satakunnan Leader-ryhmät pyöräyttivät käyntiin Voimakasta Leader-toimintaa 25 vuotta -kilpailun, jossa palkittiin hankkeita toteuttaneita sankareita kuudessa eri kategoriassa. Voittajat palkittiin perjantaina 4.11. Leader-Fest-tapahtumassa Kokemäen Seuratalolla. Kilpailun kategoriat olivat Elinvoima, Pitovoima, Vetovoima, Lumovoima ja Yhteistyön voima. Supervoima-kategoriassa palkittiin yleisön valitsema koko Satakunnan sykähdyttävin hanke. Satakunnan Leader-ryhmät keräsivät alueelta syyskuussa ehdotuksia sykähdyttävimmistä hankkeista ja näistä Leader-ryhmät valitsivat kymmenen yleisöäänestykseen. Voiton vei MTK-Merikarvian uusi tapahtuma, Terve ruoka-messut!

Tapahtumassa palkintoa olivat vastaanottamassa MTK-Merikarvian puheenjohtaja Milla Ruuhikorpi ja Merikarvian kunnan kehittämisasinatuntija Noora-Mari Iisakkala. MTK-Merikarvia pilotoi hankkeen avulla Terve ruoka-messut tapahtuman 2.-3.4.2022 Merikarvialla. Tapahtuma tuotettiin yhteistyössä maataloustuottajien, paikallisten yhdistysten ja kehittäjätahojen, Merikarvian kunnan sekä Merikarvian lukion kanssa. Hankkeen tavoitteena oli satakuntalaisen lähiruoan tietoisuuden lisääminen, pientuottajien esille nostaminen sekä lähiruoan parissa toimivien organisaation kohtauttaminen. Messut onnistuivat erinomaisesti ja toteutetaan myös vuonna 2023. Laita siis kalenteriin jo 1.-2.4.2023 ja tutustu messuihin osoitteessa www.terveruokamessut.fi

Palkintoa olivat jakamassa Leader Pohjois-Satakunnan toiminnanjohtaja Juha Vanhapaasto ja puheenjohtaja Anne Heikintalo.

Elinvoima-kategoriassa palkittiin inspiroivia maaseutuyrityksiä- ja yhteisöjä, jotka ovat tuoneet alueelle työtä ja toimeentuloa sekä parantaneet hyvän elämän edellytyksiä maaseudulla. Lumovoima-kategoriassa palkittiin hankkeita tai toimijoita, jotka ovat luoneet elämyksiä niin paikallisille kuin matkailijoille tai tuoneet uutta ajattelua seudulle. Pitovoima-kategorian hankkeet ovat osoitus todellisesta kotiseuturakkaudesta. Vetovoima-kategoriassa palkittiin tekoja ja toimijoita, jotka ovat tukeneet uusien asukkaiden houkuttelua alueelle sekä näkyneet ja kuuluneet oman paikkakunnan ulkopuolellekin. Yhteistyön voima -kategoriassa palkitut toimijat ja hankkeet ovat suoranaisia aktiivisuuden perikuvia.

MAASEUTUA KEHITETTY MILJOONILLA EUROILLA PAIKALLISTEN YHTEISÖJEN JA YRITYSTEN TOIMESTA

Päättyvä EU-ohjelmakausi on ollut menestys. Satakunnassa toimivat Leader-ryhmät ovat tukeneet maaseudun kehittämistä yli 30 miljoonalla eurolla. Hankkeita on toteutettu yhteensä noin 1350 kappaletta. Tekijöinä ovat olleet erilaiset yhteisöt ja mikroyritykset.  Viiden Leader-ryhmän alueella on esimerkiksi toteutettu lähes 300 hyvinvointia edistävää hanketta, kuten rakennettu liikuntapaikkoja.

Vaikka nyt juhlitaan jo toteutettuja hankkeita ja kiitetään niiden toteuttajia, on uusi EU-ohjelmakausi käynnistymässä jo tuota pikaa. Uuden kauden rahoitushaku aukeaa todennäköisesti keväällä 2023. Satakunnan Leader-ryhmien uusien paikallisten kehittämisohjelmien mukaisesti rahoitusta halutaan suunnata tulevaisuudessa etenkin erilaisiin veto- ja pitovoimatekijöihin, kuten lasten ja nuorten hyvinvointiin, elinvoimaiseen elinkeinoelämään, aktiivisiin yhteisöihin, biotalouden kehittämiseen sekä luonto- ja maaseutumatkailuun.

VOIMAKASTA LEADER-TOIMINTAA 25 VUOTTA -PALKITUT:

Pohjois-Satakunta:
Elinvoima: More Joy Oy & Tuotannon tehostaminen
Lumovoima: Willi Karvia Oy & Kammista Skantziin – Taiteiden reitti tunnetuksi -hanke
Pitovoima: Ikaalinen Seura ry & Ikaalisten komearaitainen – kansallispukuperinne ja taito nykypäivään -hanke
Vetovoima: Leader Pohjois-Satakunta: Lauhanvuori-Hämeenkangas Geopark & Geopark kestävästi kohti UNESCOa -hanke
Yhteistyön voima: Leader Pohjois-Satakunta: Pohjois-Parkanon Kyläseura & Pohjois-Parkanon kylätalo -hanke
Supervoima: Terveruoka-messut

Lisätiedot ja kaikki palkitut perusteluineen.