Tervetuloa RatkaisuTorille – kuntalaispaneeliin keskustelemaan taloussuunnittelusta!

On sanottu, että Merikarvia on ”Kummallisen kodikas”.  Kodikas ja vieraanvarainen se on, mutta myös menestyvä, rohkea ja ennakkoluuloton kunta.  Kunta on meidän kaikkien yhteinen. Puhumme ”rinta rottingilla” siitä. Seuraamme kiinnostuksella kunnan kuulumisia ja kehittymistä.

Emme toimi tyhjiössä, vaan ympäröivän maailman tapahtumat heijastuvat kuntaan. Sote- ja pelastuspalvelut siirrettiin hyvinvointialueelle. Työllisyyspalveluiden kuntiin siirtoa valmistellaan parhaillaan. Myös talouden ja maailmanpolitiikan laineet vaikuttavat kuntaan. Paljon on kuitenkin asioita, jotka ovat omissa käsissämme ja päätösvallassa. Voimme itse määritellä strategiamme ja päättää panostuksista. Yhteinen tavoite on kunnan, kuntalaisten ja alueen yritysten ja yhteisöjen hyvinvoinnin ja elinvoiman edistäminen. Siinä onnistuminen edellyttää hyvien ideoiden tunnistamista. Olen varma siitä, että kaikki hyvät ideat eivät tule kunnanviraston kulmahuoneesta, vaan niitä on myös kuntalaisilla, kesäasukkailla, yrittäjillä, yhdistystoimijoilla ja Merikarvian ystävillä.

Kunnanhallitus päätti, että Merikarvian kunta osallistuu Suomen itsenäisyyden juhlarahaston rahoittamaan pilottihankkeeseen. Siinä kehitetään kuntalaisdemokratiaa täysin uudella tavalla. Mukana kokeilussa on myös Pieksämäen kaupunki. Kaikilla kuntalaisilla on nyt ensimmäistä kertaa mahdollisuus tulla itse mukaan talousarviosuunnitteluun ja kertoa omista ideoistaan. Mitään koulutusta tai osaamista ei tarvita, pitää vain ilmoittautua mukaan RatkaisuTorille keskustelemaan.

Vapaaehtoiseksi ilmoittautuneiden joukosta valitaan kuntalaispaneeli siten, että se edustaa alueen väestöä mahdollisimman monipuolisesti. Kuntalaispaneeli kokoontuu yhteensä neljä kertaa RatkaisuToreilla, joissa paneeli saa tietoa kunnan nykyisestä taloustilanteesta. Kaikilla kunnan kesä- ja vapaa-ajan asukkailla on mahdollisuus tulla mukaan. Osallistujille maksetaan kokouspalkkio 60€/ kerta.

Kuntalaispaneelissa mietitään yhdessä, mihin käytettävissä olevat resurssit eli rahat kannattaa käyttää, jotta kaikilla on mahdollisimman hyvä asua, elää ja yrittää Merikarvialla. Ideoista kootaan lista, joka esitellään kunnanvaltuustolle. Parhaat ideat toteutetaan. Samalla luodaan toimintamalli, jota voivat hyödyntää kaikki ne Suomen kunnat, jotka haluavat ottaa kuntalaisensa mukaan talousarviosuunnitteluun.

Kuntalaispaneelit kokoontuvat alustavan suunnitelman mukaan seuraavasti:

 5.9.2023 klo 16.00 Käydään arvokeskustelua

11.9.2023 klo 16.00 Tutustutaan Merikarvian kunnan taloustilanteeseen ja strategiaan

21.9 klo 16.00 Rakennetaan ehdotuslistan runko

4.10.2023 klo 16.00 Muokataan ehdotuslista lopulliseen muotoonsa

Valmis ehdotuslista esitellään Talousarvioseminaarissa Helsingissä KuntaTalolla 17.10.2023

 

Ilmoittaudu mukaan tästä linkistä tai soittamalla puh. 044 7246 333 3.9.2023 klo 15.00 mennessä.

 

Tule mukaan ja vaikuta – juuri sinun mielipiteesi on tärkeä!

Ystävällisin terveisin

 

Kimmo Puolitaival

Kunnanjohtaja

Merikarvian kunta