Kuvataiteilija Kaisa Känä

 

Kuvataiteilija Kaisa Känä: Ajan katveessa

Olen 39-vuotias merikarvialaissyntyinen kuvataiteilija, joka monien kaupunkielämän vuosien jälkeen päätti palata takaisin synnyinseudulleen. Asun nyt perheeni kanssa vanhassa hirsitalossa Honkajärven kylässä Merikarvialla.

Näyttelyssäni pääosassa ovat uusimmat maalaukseni vaikka olenkin lisännyt mukaan myös vanhempaa tuotantoa. Käsittelen töissäni paljon ajan kerrostumia ja luontosuhdetta eri ilmenemismuodoissaan, ja kaiken tämän päänäyttämönä toimii usein metsä.
Maalle takaisin muuttaneena ja täällä asuessani olen alkanut havainnoimaan miten paljon mennyt aika onkaan enemmän läsnä kuin mitä nykyaika. Kaupungissa historiaa vaalitaan ylläpitäen ja kunnostaen, ripoteltuina pienissä määrin sinne tänne ja usein siellä historiaa joutuu etsimään karttojen avustuksella.
Täällä maalla historia on sen sijaan kaikkialla, autioituneiden maatilojen vaipuneessa ryhdissä, entisten laidunmaiden hiljaisuudessa ja heinikoista pilkottavissa kivijaloissa. Harvemmin mitään poistetaan tai puretaaan, vaan menneisyyden muistomerkit seuraavat kulkuasi kaikkialle, jokainen omassa ajassaan, enemmän tai vähemmän taipuneena lähemmäksi luontoa.
Näen paljon ristiriitaisuuksia. Miten paljon vähemmän entisajan ihmiset jättivät jälkiä ympäristöönsä lukumäärään suhteutettuna kuin mitä nykyihminen. Ja vaikka ihmisiä on maalla nyt vähemmän, ei monimuotoista luontoa ole kuitenkaan vastaavasti enemmän, vaan vanhoissa metsissä piilevä viisaus ja muisti uhkaa kadota.
Koen surua, jonka vastapainoksi luon taiteeni kautta kauneutta, haen ristiriitaisuuksista jotain mystistä, etsin metsien kätköistä toiveikkuutta ja loihdin rakastamistani saniaisista lohdun sanansaattajia.
Saniaisten ikiaikainen ja mystinen olemus luo lohtua varjoisissa paikoissa ja ne taikovat hipaisullaan synkkyyden kauniiksi melankoliaksi. Muoto muistuttaa siipeä ja varsinkin syksyisin kuolleen saniaisen väri on sama kuin vanhojen valokuvien seepia. Näin yritän etsiä elämänkierron arvoituksellisesta kulusta merkityksellisiä kohtaamisia, yhteneväisyyksiä ja toiveikasta tarkoituksenmukaisuutta. Estetiikka on yksi suurimmista kannattelevista voimista elämässäni, sekä myös taiteessani.

Kaisa Känä