Palkittu yksinyrittäjä Henna Viikilä juhlii itsenäisyyspäivää Linnan juhlissa

Suomen Yrittäjien Valtakunnallisten yrittäjäpäivien yhteydessä Tampereella on jaettu tunnustuksia ansioituneille yrittäjille. Satakuntaan – yrittäjyysmaakuntaan – tuli ensimmäistä kertaa valtakunnallinen vuoden yksinyrittäjäpalkinto.

– Valtakunnalliset yrittäjäpalkinnot ovat koko vuoden kohokohta. Satakunta on yrittäjyysmaakunta ja valtakunnalliset yrittäjäpalkinnot ovat yksi osoitus siitä, että Satakunnassa kyllä osataan. Pk-yrittäjyydellä on täällä hyvät olosuhteet toimia, kasvaa ja kehittyä. On mahtavaa päästä juhlistamaan satakuntalaista yrittäjyyttä Satakunnan Yrittäjien toimitusjohtaja Markku Kivinen kuvaa upeita palkitsemisuutisia.

Vuoden yksinyrittäjiä ovat kunnianhimoisesti hevostilaa kehittävä Henna Viikilä Merikarvialta sekä uniikilla otteella toimiva rengaslaboratorion yrittäjä Petri Hankiola Nastolasta.

Viikilän hevostila menestyy kehittämällä ja kouluttautumalla. 

Henna Viikilän vuonna 2008 perustama Merikarvialla sijaitseva Viikilän hevostila tarjoaa päätuotteenaan yksilöllistä ratsastusta pienryhmissä keskellä kuvankauniita maalaismaisemia. Hevostilalla on myös vuokrattavia tallipaikkoja, hevosten koulutusta, varsojen kasvatusta ja ratsastusleirejä.

Hevostilan kasvu ja kehittäminen sekä itsensä kouluttaminen ovat olleet keskeisiä tavoitteita läpi Henna Viikilän yrittäjyyden. Viikilä on esimerkiksi suorittanut sosiaalipedagogisen hevostoiminnan koulutuksen vuonna 2018 ja tarjoaa sitä nyt yksilöasiakkaille ja erityisryhmille. Toimillaan hän haluaa auttaa syrjäytymisen vaarassa olevia.

Lisäksi Viikilä on investoinut rohkeasti, mistä esimerkkinä on vuonna 2019 valmistunut maneesi Peipun Areena. Maneesi mahdollisti valmistuessaan ympärivuotisen toiminnan säästä riippumatta, toi yritykselle uusia asiakkaita ja avauksia liiketoimintaan.

Viikilän hevostila on myös kasvattanut liikevaihtoaan. Lisäksi Viikilä on suorittanut matkailuyrittäjien laadunkehittämisohjelman ja osallistunut Green Care Merikarvia -hankkeeseen, jonka tavoitteena on uudistaa maaseutumatkailuyritysten toimintaa.

Mitä Henna itse ajattelee palkinnosta ja sen mukanaan tuomasta tunnettuudesta?
– Tämä tuntuu uskomattomalta, enkä voi käsittää, että minut on valittu vuoden yksinyrittäjä -palkinnon saajaksi. Palkintoa aion juhlistaa läheisten ja ystävien kanssa sekä asiakkaiden kanssa tallilla.

– Haluan lisätä sosiaalipedagogisen hevostoiminnan tunnettavuutta sekä siitä saatavaa hyötyä mm. syrjäytymisen ehkäisemiseksi, vuorovaikutus- ja tunnetaitojen kehittämiseksi ja tässä hetkessä elämisen sekä läsnäolon lisäämiseksi. Haluan myöskin lisätä vielä entisestään suomenhevosen kasvatustyön arvostusta Suomessa.

Näin Hennaa kuvailtiin, kun hänet valittiin Satakunnan vuoden yksinyrittäjäksi 2021:

– Yrittäjänä vastaan tulee päätöksiä, joihin liittyy aina riskejä ja onkin löydyttävä rohkeutta laittaa päätökset toimintaan. Viikilän hevostilalla yhtenä isona päätöksenä ja investointina, on ollut maneesin – Peipun areenan – valmistaminen. Sen myötä toimintaa on voitu laajentaa ja se on tuonut mukanaan myös uusia asiakkaita. Henna on Merikarvialla tunnettu luotettavuudesta ja positiivisesta asiakaspalvelusta. Hän on myös aktiivinen yrittäjien ja kunnan välisessä yhteistyössä. Uusiutumiskyky on mahdollistanut myös sen, että korona-aikaan keksittiin uusia toimintatapoja, ja toiminta on pysynyt vahvana sekä toiminnan tulevaisuus näyttää hyvältä, Markku Kivinen tiivistää vuoden yksinyrittäjästä.

Teksti: Suomen Yrittäjät
Kuva: Paavo Pengermä

Palkintoa Henna Viikilä pääsee juhlistamaan vielä Itsenäisyyspäivänä juhlavasti presidentti Sauli Niinistön kutsumana Linnan juhliin. Televisioiden ääressä on siis merikarvialaisille jälleen tänä vuonna katseltavaa ja ihasteltavaa. Hyvää Itsenäisyyspäivää kaikille!