Koivuniemen Herrasta vuoden 2021 Kehittyvä maaseutumatkailuyritys

UUDEN SUKUPOLVEN YRITTÄJILLE VALTAKUNNALLINEN TUNNUSTUS ROHKEASTA OTTEESTA

Suomen Maaseutumatkailuyrittäjät ry on myöntänyt Kehittyvä maaseutumatkailuyritys -palkinnon merikarvialaiselle Koivuniemen Herran farmille. Yrityksen neljäs vuosikymmen lähti käyntiin suurten muutosten saattelemana, kun sukupolvenvaihdoksen lisäksi hankittiin uudet tilat laajenevaan ja ympärivuotiseen matkailuun.  

Koivuniemen Herra on tarjonnut ohjelmallista matkailutoimintaa Merikarvialla, Porin seudulla jo vuodesta 1991 lähtien. Yrityksen perustajat, vanhempi isäntäpari Sirkkaliisa ja Markku Koivuniemi ovat kehittäneet toimintaansa määrätietoisesti jo kolmen vuosikymmenen ajan. Maalaiselämyksiä on tarjottu muun muassa erilaisille ryhmille, leirikouluille ja MuuMaa- kotieläinpihan päiväkävijöille lehmänlypsystä erilaisiin perinnepajoihin. Nuorempi polvi, Frans ja siskonsa Miina Koivuniemi halusivat yhdessä jatkaa tärkeäksi kokemaansa työtä vanhempiensa jalanjäljissä.

Koivuniemen Herran matkailutoiminta siirtyi suunnitellusti uuden yrittäjäpolven ohjaksiin viime syksyn aikana. Vaikka koronaepidemia on kurittanut matkailualaa, on Koivuniemen sisarusten usko kotimaan matkailuun haasteista huolimatta jopa kasvanut.

– Luottavaisin mielin lähdimme yrittäjyyteen ja onhan meillä vanhan isäntäparin tuki ja turva lähellä. Työskentelyä perheyrityksessä jatketaankin edelleen samalla kokoonpanolla, uudet yrittäjät kertovat.

Kehittyvä maaseutumatkailuyritys -palkinnon myöntävä Suomen Maaseutumatkailuyrittäjät ry on valtakunnallinen maaseutumatkailuyrittäjien verkosto, jonka jäsenyrityksinä on majoitus-, ohjelma- ja ruokapalveluja tuottavia yrityksiä sekä valtakunnallisia matkailun kehittämisorganisaatioita. Yhdistyksen vuosikokouksen yhteydessä 22.4.2021 myönnetyllä palkinnolla halutaan rohkaista nuoria yrittäjiä jatkamaan ja edelleen kehittämään matkailua.

– Valinnassa huomioidaan innovatiivisuus sekä rohkea ote yrityksen kehittämiseen. Tahdomme tällä palkinnolla kannustaa nimenomaan uutta yrittäjäsukupolvea ryhtymään maaseutumatkailuyrittäjiksi, Kirsi Ilola Suomen maaseutumatkailuyrittäjät ry:stä kertoo.

Vetovastuuseen siirtyessään Frans ja Miina Koivuniemi lähtivät kehittämään toimintaa hankkimalla yritykselle uudet, laajemmat tilat valtatie 8 varrelta, Merikarvian Tuorilasta. Paikkana vanha Harjun tila mahdollistaa entistä monipuolisemman ja ympärivuotisemman toiminnan. Tilalla jatketaan vanhojen tuttujen maalaismeininkien parissa, mutta suositun MuuMaa -landeteemapuiston rinnalle on tuotettu myös uusia palveluita. Huhtikuussa 2021 farmilla avautuivat tarinaa huokuvat majoituskohteet Maalaishotelli Hanna & Magnus sekä Hostelli Vanha navetta. Päätalon tunnelmallisessa tuvassa sijaitsee lounaskahvila Harjun tupa.

– Muutos- ja rakennustöitä on ollut paljon, sillä tila on viime vuosikymmenet toiminut tanssipaikka Merikievarina. Koko konseptin kasvaminen tuo omat haasteensa yrityksen arkeen, mutta ajaton, aito maalaistunnelma ja tekeminen ”pilke silmäkulmassa” halutaan säilyttää kasvusta huolimatta, Frans Koivuniemi lupaa.

– Meillä on intohimo tähän työhön sekä halu kehittyä ja uudistua, vaikka se edellyttäisi jännittäviäkin uudistuksia. Meillä on kasassa hyvä tiimi ja vahva yhteinen visio maalais- ja luontoelämyksien tuottamisesta, Miina Koivuniemi lisää.

Koivuniemen Herran farmi on yksi Merikarvian matkailun veturiyrityksistä. Yrityksellä on oma,  selkeä toimintakonsepti, missä asiakas huomioidaan joka hetkessä. Yritys luo alueelle elinvoimaa hyödyntämällä tuotteissaan ja palveluissaan muita alueen yrityksiä. Monet alueen matkailutuotteista ovatkin rakennettu yhteistyössä eri toimijoiden kanssa.

– Tavoitteenamme on kasvaa verkostona yhdessä yritysten kanssa. Loistavana esimerkkinä matkailun yritysverkostosta on kunnan hallinnoima Merikarvialla onnistuu! -yritysryhmähanke, jossa Koivuniemen Herran farmikin on mukana. Olemme kuntana tukemassa yritysten verkostoitumista, kasvua ja kehitystä monella tavalla, on sitten kyse markkinoinnista, tuotekehittelystä tai toimitilojen tarpeesta.  Koivuniemen Herran saama tunnustus on palkinto upealle yrittäjäperheelle että koko meidän yrittäjäverkostolle, Merikarvian kunnan kehittämisasiantuntija Noora-Mari Iisakkala iloitsee.

Frans Koivuniemi

Matkailumaatilan johtaja, pehtoori Fransin työpäivät ovat monipuolisia. Tilan ylläpidon lisäksi työnkuvaan kuuluu tärkeänä osana asiakaspalvelu. Hänet voi päivästä riippuen löytää päivittämästä nettisivuja tai esittelemästä lehmänlypsyä navetan nurkalla. Tradenomitutkinnon lisäksi hän on opiskellut matkailupalvelujen digitaalisuuden markkinointiviestintää ja pätevöitynyt melonnanohjaajaksi.

Miina Koivuniemi

Tilan pääkarjakko Miina Koivuniemi työskentelee kaikissa tilan töissä.  Hänen sydäntään lähinnä ovat eläimet ja luonto.  Hän pitää tärkeänä asiakkaan kohtaamisen ja ohjaamisen, erilaiset tarpeet huomioiden sekä hyvän henkilöstöjohtamisen. Hän on kouluttautunut agrologiksi ja luontoyhteys- sekä eläinavusteiseksi ohjaajaksi.

Koivuniemen Herran farmi

Koivuniemen Herra tarjoaa yhdessä tekemisen ja kokemisen iloa ja elämyksiä. Palvelutarjonnasta löytyy niin landeteemapuisto MuuMaa, elämyksellistä majoitusta maalaishotellissa tai hostellissa, leirikoulua, ryhmäretkiä ja kokoustiloja, lounas-kahvila sekä tilausravintola palveluineen. Ympärivuotisissa tiloissa voi eläinten lisäksi tutustua erilaisiin perinnetaitoihin, luonto- ja vesiaktiviteetteihin sekä saunaelämyksiin. Tervetuloa mukaan aitoon ja konstailemattomaan maalaismeininkiin Merikarvialla!

Lisätiedot:

Koivuniemen Herran farmi, Merikarvia
Pehtoori, Frans Koivuniemi
040 533 8057
info@koivuniemenherra.fi
www.koivuniemenherra.fi