KORONATIEDOTE 19.12.2021 – ROKOTUS ON TEHOKAS SUOJA – maskit käyttöön koululaisille vaiheittain jo 3.luokasta alkaen

Koronaviruksen leviäminen estetään tehokkaimmin rokottautumalla, kontakteja vähentämällä, hyvällä käsihygienialla, oikealla yskimistekniikalla, kasvomaskeja käyttämällä ja turvavälit muistamalla.

Rokotukset

Kannustamme kaikkia rokottautumaan. Mahdollisista pop up-rokotuksista tiedotamme erikseen.

Julkiset ja yksityiset tilaisuudet

Koronapassi on käytössä Merikarvian kunnassa:

 • Kunnanvirastolla yli 20 hengen tilaisuuksissa
 • Varaudu esittämään koronapassi Rysälle, uimahalliin ja jäähallin mentäessä
 • Yksityistilaisuuksia koskevat samat suositukset kuin yleisötilaisuuksia, mutta yksityisissä tilaisuuksissa koronapassin käyttö on mahdollista vain vapaaehtoisuuteen perustuen
 • Merikarvian kunta järjestää tilaisuuksia mahdollisuuksien mukaan myös ulkona – pienennämme tartuntariskiä
 • Sisätiloissa suositellaan maskin käyttöä.

Koronapassin hankkiminen

Koronapassin saa kätevimmin Omakannasta osoitteesta kanta.fi   tai voit tilata sen Perusturvasta numerosta 044 701 2765 arkisin klo 8-14 tai Merikarvian terveysasemalta. Kirjastosta löytyy pääte, josta voi tulostaa koronapasseja – sieltä löytyvät myös ohjeet.

Näin haet koronapassin Omakannasta:

 • Kirjaudu Omakantaan kanta.fi-sivulta omalla tunnistusvälineelläsi, kuten verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.
 • Valitse vasemman reunan valikosta kohta Koronatodistus.
 • Avaa koronatodistus painamalla pdf-linkkiä.
 • Tallenna pdf-tiedosto omaan puhelimeesi tai muulle laitteelle.
 • Voit myös tulostaa todistuksen paperille.

Mikäli sinulla ei ole pääsyä Omakantaan, voit tilata sen Perusturvasta tätä varten varatusta numerosta 044 701 2765 arkisin klo 8-14 tai Merikarvian terveysasemalta, kuten edellä mainittiin.

Passi on käytännössä sivulla näkyvä nimesi, QR-koodi sekä henkilöllisyystodistus. Passi tarkastetaan tapahtumien sisäänkäynnissä saapuessasi – se voi olla paperinen tai puhelimessasi. Varaudu todistamaan henkilöllisyytesi. Muista myös maski.

Koronapassin edellytyksenä on joko saatu rokotesuoja, 72 tunnin sisällä saatu negatiivinen koronatesti tai todistus sairastetusta koronataudista. Puhelimessa oleva koronapassi tarkistetaan THL:n virallisella lukijasovelluksella. Sovellus ei näytä järjestäjälle muita terveystietoja kuin todistuksen koronasuojasta. Lisätietoa löytyy Kanta.fi-palvelusta:  Usein kysyttyä koronapassista -koonnista.

Maskisuositus

 • Merikarvialla laaja maskisuositus koskee sekä rokottamattomia, että rokotettuja
 • Maskisuositus ulotetaan koskemaan kaikkia oppilaita 3.luokasta lähtien (katso lisää kohdasta opetuksen ja varhaiskasvatuksen järjestäminen)
 • Aina joukkoliikenteessä ja julkisissa sisätilaisuuksissa ja yleisötilaisuuksissa mukaan lukien koulut ja oppilaitokset, vaikka koronapassi olisi käytössä ja aina kun tilassa työskentelee tai oleskelee useampia henkilöitä.
 • Koronavirustestiin hakeutuvat henkilöt matkalla näytteenottoon ja ennen testituloksen valmistumista, jos on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella.
 • Riskialueelta Suomeen saapuvat matkustajat heidän siirtyessään maahantulopisteeltä karanteeniin tai jos heillä on karanteenin aikana välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella.
 • THL toteaa 17.12.2021 julkaistussa tiedotteessaan, että rokottamattomien 12 vuotta täyttäneiden sekä kaikkien, joilla on terveydellisistä syistä riski saada vaikea koronatauti rokotuksista riippumatta, on hyvä harkita sellaisen maskin käyttöä, joka suojaa myös kantajaansa tehokkaasti. Lisätietoa tästä linkistä.

Jaamme sosiaalisin perustein maskeja Merikarvian terveysasemalla arkisin klo 8.00 – 12.00

 Varhaiskasvatus, peruskoulu ja lukio

Harrastustoiminta lapsille, nuorille ja aikuisille

 • Harrastustoiminta jatkuu voimassa olevat kokoontumisrajoitukset huomioiden. Suosittelemme lähikontaktien välttämistä ja maskien lisäksi olemme ottaneet koronapassin käyttöön. Varaudu esittämään koronapassi jos olet 16 vuotta täyttänyt tai vanhempi Rysälle, uimahalliin tai jäähalliin mentäessä.  Rysän vuodenvaihteen aukioloajat löytyvät täältä:
 • Ulkona tapahtuvaa harrastamista on edelleen hyvä suosia.

Etätyö ja asiakaspalvelu

 • Suosittelemme tekemään etätyötä aina kun mahdollista, asiakaspalvelu kunnanvirastolla toimii normaalisti joulusulkuun asti. Virasto on suljettu asiakaspalvelun osalta 23.12.2021 alkaen – virasto aukeaa taas 10.01.2022.
 • Lähityössä on tarpeen huomioida koronavirukselta suojautuminen ja edistää järjestelyjä, joilla vähennetään lähikontakteja ja muita riskitekijöitä. Maskien käyttöä suositellaan kaikissa tilanteissa, joissa ihmisiä kohdataan.

Ikääntyneiden ja riskiryhmien suojaamisen tehostus

Ikääntyneillä ja riskiryhmillä on oikeus tavata läheisiään. Erityisesti ympärivuorokautisen hoivan yksiköissä tapaamiset on turvattava, mutta vierailuista tulee sopia henkilökunnan kanssa. Vierailut tulee toteuttaa noudattaen THL:n ohjeistusta ja suojaimia tulee käyttää koko vierailun ajan.

Vierailut sairaalassa

Satakunnan alueen sairaaloissa on pitkään ollut voimassa vierailuohje. Epidemiologisen tilanteen huononnuttua ja ohjeistuksen noudattamatta jättämisen vuoksi sairaaloiden vierailukäytäntöjä kiristetään ja 20.12.2021 alkaen osastojen ovet pidetään lukittuina. Vierailut mahdollistetaan, mutta niistä tulee jatkossa sopia henkilökunnan kanssa etukäteen. Sairaalassa ei saa vierailla, jos on vähäisiäkin hengitystieinfektion oireita tai pahoinvointia, oksentelua tai ripulointia. Ohje täällä.

Hakeudu testiin, vaikka oireesi ovatkin lieviä

Koronatestiin on hakeuduttava heti lievienkin oireiden ilmaannuttua. Koronaneuvonta palvelee, p. 02 623 4333 (joka päivä klo 8-16). Siellä tehdään hoitotarpeen arviointi ja pääset tarvittaessa Poriin testiin tai infektiovastaanotolle (os. Maantiekatu 31). Oirearvion voi tehdä myös netissä osoitteessa www.omaolo.fi.

Kotitestit virallisen testauksen tukena

Jos teet kotitestejä, testinä tulee käyttää CE-merkittyä testiä, jota voi ostaa edullisesti apteekeista, useista vähittäismyymälöistä ja verkkokaupoista. Jos on hengitystieoireita, yleisötilaisuuksiin ei tule mennä, vaikka testi olisi negatiivinen. Antigeenitestillä ei voida poissulkea Covid-infektiota, vaan oireisena tulee hakeutua terveydenhuollon järjestämään testiin.

Lisätietoja Satakunnan alueellisen tartuntatautien työryhmän ohjeista löytyy tästä linkistä

Lisätietoja Merikarvian kunnan koronalinjauksista:

Sari Hatanpää / hallintopäällikkö Puh: 044 7246 301 / sari.hatanpaa@merikarvia.fi