Valokuituselvitys käynnissä Merikarvialla – Täytä esisopimus 31.12.2021 mennessä

Merikarvian elinvoimaisuus on kiinni monipaikkaisuuden mahdollistamisesta. Nyt ja tulevaisuudessa.

Lyhyesti

Merikarvian kunta selvittää vakituisten asukkaiden, vapaa-ajan asukkaiden sekä yritysten halukkuutta valokuituyhteyden hankkimiseen. Kiinnostuneita pyydetään täyttämään digitaalinen esisopimuslomake kunnan nettisivujen kautta. Esisopimus astuu voimaan, kun kaikki hankkeen toteuttamiselle asetetut ehdot täyttyvät, ja raukeaa, mikäli toteuttamiskelpoisuuden ehdot eivät täyty. Jokaiseen merikarvialaiseen talouteen on torstaina 2.12.2021 jaettu esiselvityslomake paperisena postilaatikkoon. Lomakkeiden palautusta varten on tuotu postilaatikot Merikarvian K-Markettiin, S-Markettiin, Apteekkiin ja kunnanvirastolle. Täytetyn lomakkeen voi palauttaa näihin postilaatikoihin.

Voit myös täyttää esisopimuksen verkossa. TÄYTÄ ESISOPIMUS TÄSTÄ.

Vastauksia toivotaan mahdollisimman nopeasti, kuitenkin viimeistään 31.12.2021, jotta vastauksia voidaan hyödyntää tulevia investointipäätöksiä tehtäessä. Kiinnostuksen ilmaiseminen ja esisopimuksen täyttäminen on siis ensiarvoisen tärkeää hankkeen etenemisen kannalta. Mikäli hanke toteutuu, on rakentamisen arvioitu ajankohta 2022-2024.

Valokuituverkkohankkeen toteuttaminen

Esisopimusten perusteella voidaan arvioida hankkeen toteuttamiskelpoisuutta ja tutkia, millä alueilla sitoutuneita liittyjiä on riittävästi. Jos esisopimusten perusteella löydetään alueita, joilla on riittävä määrä halukkaita liittyjiä, valokuituverkon rakentamiselle haetaan tukirahoitusta, jonka määrä on 50-70% valokuituverkon rakentamisen kokonaiskustannuksista.

Myönteinen tukipäätös vaatii riittävän määrän sitoutuneita liittyjiä, ja on ehtona valokuituverkon rakentamisen aloittamiselle. Ilman myönteistä tukipäätöstä ei valokuituverkon rakentaminen siis toteudu.

Liittymän hinta ja muut kustannukset liittyjälle

Liittymän arvioitu hinta on noin 1500-2000 euroa. Toteutushinnan yläraja on 2500 euroa liittymältä. Jos tämä hinta ylittyy kustannusarviovaiheessa, hanketta ei toteuteta. Liittymän hintaan sisältyvät tontilla tehtävät kaivutyöt, läpivienti, kuitupääte ja tarvittavat asennukset, eli liittymä tehdään liitettävään rakennukseen käyttövalmiiksi. Rakennuksen sisäverkosta vastaa liittyjä itse.

Asuinkiinteistöllä tehtävien asennus- ja kaivutöiden osuus on kotitalousvähennykseen oikeuttavaa työtä. Liittymismaksun lisäksi liittyjälle tulee kustannukseksi yhteyden nopeuteen ja laajuuteen perustuva palvelumaksu (vrt. puhelinliittymä), joka on suuruudeltaan noin 20-60 e/kk.

Valokuituverkon rakentuminen

Uudet kuituyhteydet toteutuvat todennäköisimmin sinne, missä on hyvät toteutusedellytykset ja erityisesti kysyntää liittymille. Mitä useampaan kotiin, yritykselle tai vapaa-ajanasunnolle valkokuituyhteys hankitaan, sitä halvemmaksi se tulee kaikille. Hankkeesta kannattaa siis ehdottomasti mainita myös naapurille.

Kaivuukustannukset aiheuttavat valtaosan valokuituliittymän hinnasta. Valokuituverkkoon on hyvä saada kerralla suurempi joukko liittyjiä, esimerkiksi naapurusto. Tämä pienentää kustannuksia verrattuna siihen, että kuituyhteys rakennettaisiin aina yhteen kotiin kerrallaan. Ensimmäisten joukossa hankkeen aikana mukaan liittyvät saavat yhteyden halvemmalla kuin ne, jotka ottavat liittymän vasta valokuituverkon valmistuttua.

Valokuitu tarjoaa monipuolisia etuja

Selvityksiä on tehty Merikarvialla aiemminkin, mutta viimeisten parin vuoden aikana tilanne on muuttunut merkittävästi, sillä tarve tehokkaille tietoliikenneyhteyksille on kasvanut radikaalisti. Etätöiden tekeminen on tullut osaksi sekä vakituisten että vapaa-ajan asukkaiden arkea, ja monien yritysten järjestelmät vaativat tehokkaat yhteydet toimiakseen. Myös maatiloille on tullut käyttöön laitteita, jotka hyötyisivät vakaasta nettiyhteydestä. Nykyisen verkon kuormittuminen erityisesti kesäaikaan ja viikonloppuisin on huomattu monessa taloudessa.

Valokuidulla saadaan häiriötön ja huoleton nettiyhteys paikasta riippumatta, ja valokuidun nopeus päihittää muut yhteydet, sillä nopeus pysyy samana, vaikka käyttäjämäärä kasvaisi. Valokuitu kestää asennuksen jälkeen käytössä vähintään viisikymmentä vuotta, ja nopeat yhteydet kunnan alueella vahvistavat Merikarvian kilpailukykyä ja elinvoimaa. Yrityksissä ja maatiloilla voidaan ottaa viimeisin teknologia käyttöön valokuituyhteyden avulla, ja Merikarvian houkuttelevuus asuinpaikkana kasvaa, kun tietoliikenneyhteydet vastaavat nykyajan tarpeisiin.

Täytä esisopimuslomake tästä.

Lisätietoja selvitystyöstä antavat
Kunnanjohtaja Kimmo Puolitaival I 044 742 6300 kimmo.puolitaival@merikarvia.fi
Selvityksen tekijä Jenni Nurmi I 040 533 4716 I jenni.nurmi@reroute.fi